Een kleine bewakingscamera is ingebouwd in een alledaags voorwerp. De bewakingscamera kan aangesloten zijn op een digitale recorder of videorecorder met een kabel. De bewakingscamera kan ook draadloos zijn. In dat geval geeft de bewakingscamera een signaal uit naar een ontvanger die verbonden is met de recorder.

Terug

Bewakingscamera’s met draad hebben een videokabel die de bewakingscamera met een opnametoestel of monitor verbindt zoals een digitale recorder, een videorecorder of een scherm. Draadloze bewakingscamera’s hebben een ingebouwde zender die het videosignaal naar een ontvanger stuurt. De ontvanger is aangesloten aan de recorder of scherm.

Terug

Er bestaan verschillende soorten bewakingscamera’s zoals dome, bullet, infrarood,… De bewakingscamera die je het best gebruikt zal van verschillende factoren afhangen zoals of je de bewakingscamera binnen of buiten wilt gebruiken, overdag, ’s nachts of op beide tijdstippen,…

Bullet bewakingscamera’s zijn populair. Ze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden.  De behuizing is weerbestendig en heeft geen extra uitwendige bescherming nodig. De resolutie van deze bewakingscamera’s werken meestal op 600 TV lijnen.  Hoe hoger hun resolutie hoe beter.

Infrarood bewakingscamera’s zijn ook heel populair vermits ze al een beeld vormen bij weinig of geen licht. De meeste infrarood bewakingscamera’s  kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. De bewakingscamera’s zijn voorzien van een infrarode verlichting rond de buitenste rand van de lens waardoor ze in het donker tot 80 meter ver beelden kunnen vormen en zelfs iets verder met een beetje licht (zoals straatverlichting of tuinverlichting).

Dag/nacht beveiligingscamera’s. Deze beveiligingscamera’s hebben een extra gevoelige chip waardoor ze een goed beeld kunnen geven bij weinig licht zonder het gebruik van infrarode leds. Dit is vooral handig buiten omdat bewakingscamera’s met infrarood niet optimaal werken met de buitenbehuizing. Tenzij de infrarode bewakingscamera geïnstalleerd is tegen het glas van de behuizing, kan het infrarode licht gereflecteerd worden waardoor de kwaliteit van het beeld vermindert.

Met varifocale lenzen kan je de focus aanpassen van 5 tot 50mm.

De dome beveiligingscamera heeft eigenlijk een volledig andere look. Heb je schrik dat iemand met de bewakingscamera gaat knoeien, kies dan voor een vandaalbestendige DOME bewakingscamera. Deze bewakingscamera weerstaat een klap van een voorhamer van 4,5kg en kan zowel buiten als binnen gehangen worden, dag en nacht.

Terug

Verschillende opties zijn belangrijk wanneer je een DVR wilt kopen, vooral wanneer men prijzen gaat vergelijken. Er moet gekeken worden naar het aantal bewakingscamera’s dat het toestel ondersteunt, frames per seconde, comprimeren, opslagcapaciteit harde schijf, netwerkverbinding/filmafstand, bewegingdetectie, programmering en de mogelijkheid om video en audio op te slaan op een CD of flashdrive. Kijk vooral uit naar een gemakkelijke zoekfunctie en audio support. De setup en het gebruikersmenu moeten gemakkelijk zijn.

Terug

Deze term slaat op het aantal beelden die een bewakingscamera per seconde zal opnemen. De reële tijd van opname is tussen 6 fps en 25 fps per camera, afhankelijk van het opnamesysteem.

Terug

Voor de aankoop van een beveiligingscamera moet er aandacht besteed worden aan volgende punten:

Het soort geïnstalleerde veiligheidsmaatregelen zal afhangen van de specifieke beveiliging die je nodig hebt: Hoe groot is de te beveiligen oppervlakte? Hoeveel bewakingscamera’s zullen er nodig zijn om de ruimte te bewaken? Je moet je er ook van verzekeren dat het beveiligingssysteem dat je gaat kopen geschikt is om verdere uitbreiding mogelijk te kunnen maken.

Bekijk ook de locatie van de bewakingscamera’s. Wordt het moeilijk om ze te bedraden? Moest dit het geval zijn, dan kan je overwegen om een draadloos systeem te installeren. De bewakingscamera’s moeten echter wel op een gunstige locatie geplaatst worden zodat ze hoge kwaliteitsbeelden kunnen uitzenden. Er mag geen storing zijn. Ze kunnen echter wel verplaatst worden want ze zijn flexibeler dan de bewakingscamera’s met draad.

Zal je het systeem buiten willen installeren? Buitencamera’s hebben een speciale weerbestendige behuizing nodig en zullen niet bestand zijn tegen strenge temperaturen en extreme weerselementen. Ook moeten de bewakingscamera’s die eventueel kunnen beschadigd worden, beschermd worden tegen vandalisme.

Je moet ook rekening houden met de belichting. Als uw bewakingscamera bepaalde beelden niet kan opnemen door een slechte belichting zal dit uiteindelijk resulteren in een troebel beeld wat niet zal helpen bij de beveiliging van je eigendom. Kies een bewakingscamera met een goede lichtgevoeligheid. Probeer ook wat extra verlichting buiten te plaatsen.

Let ook op waar de bedrading voor de elektriciteit komt. Zorg ervoor dat ze goed beschermd is tegen het weer en vandalisme.

Terug

Een overzichts bewakingscamera is een bewakingscamera met een kijkhoek tussen de 60° en 90°. Een detail bewakingscamera is een camera die een object van ongeveer 1m op 1m scherp in beeld brengt.

Met een overzicht camera kan je geen details zien, behalve tot op maximum 3m. Daar een overzichtsbewakingscamera meestal reeds op 3m hoogte hangt, zal je dus een extra bewakingscamera moeten voorzien om een detail op bijvoorbeeld 10m te kunnen zien.

Om een detail ( een object van bijvoorbeeld 1m op 1m ) op 10m scherp te kunnen zien, zal je een bewakingscamera met een scherpe kijkhoek moeten installeren. Er bestaan bewakingscamera’s met vaste kijkhoeken ( bijvoorbeeld met een kijkhoek van 30°, 25° of 10° ) of meer gebruikt : bewakingscamera’s met manueel regelbare kijkhoek ( bijvoorbeeld met een kijkhoek manueel regelbaar tussen de 60° en 10° ).

Deze bewakingscamera’s met manueel regelbare kijkhoek worden veel geplaatst daar je na het bevestigen van de bewakingscamera, eenvoudig de kijkhoek van de bewakingscamera naar wens kan aanpassen.

Hoe scherper de kijkhoek, hoe kleiner het oppervlak wordt dat de bewakingscamera ziet. Daar de resolutie ( aantal pixels ) van de bewakingscamera hetzelfde blijft over een kleiner oppervlak, zal je dus meer detail kunnen zien in het beeld.

Om een detail ( een object van bijvoorbeeld 1m op 1m ) op 100m scherp te kunnen zien, zal je een zoom camera met een optische zoom moeten installeren. Deze bestaan in verschillende optische zoom sterktes, bijvoorbeeld 10x, 22x, 30x optische zoom

Opletten met digitale zoom functies, deze gaan het camerabeeld uitvergroten door digitaal in te zoomen. Met andere woorden hoe meer je digitaal inzoomt, hoe meer blokvorming je krijgt in het beeld. Dit kan je vergelijken met het uitvergroten van een digitale foto.

Het is aanbevolen enkel de optische zoom te gebruiken.

Terug

Naast de basisprincipes ( hoe hoger de opname resolutie en hoe hoger het aantal beelden per seconde opnames, hoe beter de beeld kwaliteit ) is de plaatsing van de bewakingscamera heel belangrijk !

Zoek de mogelijke in- en uitgangen en plaats hier telkens een camera. Plaats de bewakingscamera indien mogelijk op ooghoogte. Meestal wordt de bewakingscamera voor esthetische redenen, iets hoger geplaatst.

Hoe hoger de bewakingscamera staat, hoe meer de camera naar beneden kijkt, en dus meer op het hoofd kijkt van de persoon die men wenst te herkennen. Indien deze persoon een muts, pet of kap aanheeft, zal het dus moeilijk worden hem te herkennen.

Terug

De ideale hoogte bij plaatsing van een bewakingscamera voor gezichtsherkenning is op ooghoogte!

Hoe lager de bewakingscamera geplaatst wordt, hoe beter het gezicht in beeld komt.

De vandaal bestendige dome bewakingscamera’s zijn hiervoor heel geschikt.

Bijkomend voordeel van het lager plaatsen van camera’s : hoe lager je de camera kan plaatsen, hoe verder de camera ook kan kijken.

Terug