Een overzichts bewakingscamera is een bewakingscamera met een kijkhoek tussen de 60° en 90°. Een detail bewakingscamera is een camera die een object van ongeveer 1m op 1m scherp in beeld brengt.

Met een overzicht camera kan je geen details zien, behalve tot op maximum 3m. Daar een overzichtsbewakingscamera meestal reeds op 3m hoogte hangt, zal je dus een extra bewakingscamera moeten voorzien om een detail op bijvoorbeeld 10m te kunnen zien.

Om een detail ( een object van bijvoorbeeld 1m op 1m ) op 10m scherp te kunnen zien, zal je een bewakingscamera met een scherpe kijkhoek moeten installeren. Er bestaan bewakingscamera’s met vaste kijkhoeken ( bijvoorbeeld met een kijkhoek van 30°, 25° of 10° ) of meer gebruikt : bewakingscamera’s met manueel regelbare kijkhoek ( bijvoorbeeld met een kijkhoek manueel regelbaar tussen de 60° en 10° ).

Deze bewakingscamera’s met manueel regelbare kijkhoek worden veel geplaatst daar je na het bevestigen van de bewakingscamera, eenvoudig de kijkhoek van de bewakingscamera naar wens kan aanpassen.

Hoe scherper de kijkhoek, hoe kleiner het oppervlak wordt dat de bewakingscamera ziet. Daar de resolutie ( aantal pixels ) van de bewakingscamera hetzelfde blijft over een kleiner oppervlak, zal je dus meer detail kunnen zien in het beeld.

Om een detail ( een object van bijvoorbeeld 1m op 1m ) op 100m scherp te kunnen zien, zal je een zoom camera met een optische zoom moeten installeren. Deze bestaan in verschillende optische zoom sterktes, bijvoorbeeld 10x, 22x, 30x optische zoom

Opletten met digitale zoom functies, deze gaan het camerabeeld uitvergroten door digitaal in te zoomen. Met andere woorden hoe meer je digitaal inzoomt, hoe meer blokvorming je krijgt in het beeld. Dit kan je vergelijken met het uitvergroten van een digitale foto.

Het is aanbevolen enkel de optische zoom te gebruiken.

Terug