10 nuttige tips i.v.m. bedrijfsbeveiliging

U krijgt niet graag inbrekers over de vloer, privé noch in uw bedrijf. Veel particulieren beveiligen hun huis al, maar bij een bedrijf komt daar veel meer bij kijken.

Diefstal en inbraken doen zich het meest voor bij kleinhandelaars en in de bouwsector. Maar criminelen focussen zich nu ook op kruidenierszaken, apotheken, nachtwinkels, krantenzaken en grootwarenhuizen. U ziet het: dieven liggen overal op de loer, het type zaak doet er niet eens zoveel toe. Goederen met een hoge aantrekkingskracht, of het nu gaat om dure zonnebrillen of cash geld, kunt u bij voorkeur goed beveiligen.

Hier volgen 10 tips rond algemene bedrijfsbeveiliging. Met een flinke dosis gezond verstand kom u al een heel eind maar het volstaat, spijtig genoeg, niet.

1.      Sluit altijd deuren en ramen als u weggaat.

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar zorg voor stevigheid en kies voor veiligheidsglas. Garages verdienen bijzondere aandacht: sluit garagepoorten zorgvuldig zodat gereedschap en waardevol materiaal niet in het zicht staan. Ook koepels en keldergaten kan u beveiligen met een binnenrooster. Kortom, beveilig de kwetsbaarste punten. Maar onthoud: het heeft geen zin de voordeur hermetisch af te sluiten als de achterdeur los is. Let ook goed op als u uw zaak opent: controleer daarbij deuren en ramen op verdachte tekens.

2.      Wees alert.

Let op ongewone zaken in de buurt van uw zaak of bedrijf. Schrijf nummerplaten op en noteer andere verdachte handelingen nauwkeurig. Laat u niet afleiden door “verkenners”: ze doen zich voor als klanten maar brengen ondertussen nauwkeurig in kaart waar b.v. camera’s hangen. Vaak maken deze verkenners deel uit van een bende.

3.      Elektronisch bankieren zorgt voor een beperkte geldvoorraad.

Ontvangt u cash geld in uw zaak? Stel uw kassa zo op dat klanten de inhoud niet kunnen zien. Tel het geld niet tijdens de openingsuren en neem het ook niet mee als u de zaak sluit. Wees voorzichtig als het druk is in uw zaak: dit is dé kans voor mensen met slechte bedoelingen om vals geld uit te geven of om “gewoon” iets te stelen. Als u geld moet vervoeren, doe dit dan zo onopvallend mogelijk. Als u uw eigen wagen gebruikt: neem uw gsm mee, sluit alle portieren en vermijd om altijd een zelfde route te nemen op hetzelfde tijdstip.

4.      Verhoogd risico.

Juwelen, bont, merkkledij en audio zijn interessante artikelen voor dieven. Deze producten moet u extra beveiligen. Richt uw zaak zo in dat u altijd het overzicht bewaart. Maak het uzelf gewoon producten op dezelfde manier te demonstreren: wanneer u b.v. een nieuw artikel op de toonbank legt, bergt u het vorige artikel onmiddellijk op. Door hier een routine in te bouwen, gaat u ook niet aan uzelf twijfelen.

5.      Beperk de meeneem-kans.

Leg of installeer “diefstalgevoelige” artikelen of toestellen bij voorkeur op moeilijk bereikbare plaatsen. Een andere optie is om ze aan elkaar te verbinden of ze in de vloer te verankeren met kabels. Presenteer die artikelen in kisten of kasten die op slot kunnen en fixeer deze kisten of kasten. Bent u niet in u zaak, dan kan een kluis of safe nodig zijn om artikelen in op te bergen.

6.      Geef inbrekers geen materiaal.

Ladders, containers of paletten kunnen het de daders heel makkelijk maken. Berg ze op of plaats ze op voldoende afstand van het gebouw. Ze nodigen inbrekers uit om op het dak te klimmen en zo uw zaak binnen te dringen.

7.      Inbrekers schuwen het licht.

Bespaar niet op verlichting en laat het licht branden in uw zaak. Er bestaan lampen met een laag elektriciteitsverbruik. Wist u dat bij een alarm het licht op volle kracht gaat branden?

8.      Niets te zien? Niets te stelen.

Installeer een mistgenerator: dit toestel kan een winkel, kantoor of bedrijfsruimte in enkele seconden tijd vullen met ondoorzichtige mist. De mist is een zeer efficiënt beveiligingsmiddel en is niet schadelijk.

9.      Controleer uw alarmsysteem.

Uw videocamera’s zijn uw ogen in uw zaak. Controleer of de lens van de camera probleemloos observeert en bewaar indien nodig videobeelden van verdachte personen of handelingen. Controleer ook voor sluitingstijd de detectoren: potentiële dieven durven deze al eens te overplakken. Voorkom vals alarm door rondslingerende voorwerpen.

10.   Afwezig?

Via www.police-on-web.be kan u uw afwezigheid melden aan de politie. Handig als u op vakantie vertrekt en wilt dat de politie een oogje in het zeil houdt.

Heeft u advies op maat nodig? Afhankelijk van uw goederen, de aard van de zaak en de ligging van het pand bekijken wij samen met u hoe we uw zaak of bedrijf het beste kunnen beveiligen.

Neem contact op voor meer info